Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

H ασφαλιστική βιομηχανία επιχειρεί να ασφαλίσει τις πανδημικές κρίσεις

Δημοσίευση: 11/05/2021
H ασφαλιστική βιομηχανία επιχειρεί να ασφαλίσει τις πανδημικές κρίσεις

Αντιμετωπίζοντας απώλειες άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, πολλοί ασφαλιστές έχουν αρχίσει να μελετούν την ιδέα της κάλυψης πανδημικών κρίσεων, σύμφωνα με έκθεση του Reuters.

Ο Denis Kessler, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας SCOR , δήλωσε σε συνέδριο πρόσφατα ότι οι κίνδυνοι που επέφερε η πανδημία ήταν ανάλογοι ενός πολέμου.

Ωστόσο, η τεράστια ζήτηση για κάλυψη της πανδημίας αναγκάζει τους ασφαλιστές να διερευνήσουν πώς μπορούν να προσθέσουν τον κίνδυνο πανδημίας στις πολιτικές τους χωρίς να αυτή η ρύθμιση να αυξάνει απαγορευτικά το κόστος, υποστηρίζει το Reuters.

Ένας τομέας στον οποίον προσανατολίζονται οι ασφαλιστικές είναι η βιομηχανία ταινιών και τηλεόρασης. Η αμερικανική εταιρία SpottedRisk εισήγαγε ένα μοντέλο που βασίστηκε σε δεδομένα πολλών ετών σχετικά με το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον των τοποθεσιών ταινιών σε 150 χώρες – το οποίο εξετάζει τις οικονομικές ζημιές που προέκυψαν από την επιβεβλημένη διακοπή εργασιών λόγω Covid-19 προκειμένου να επινοήσει ένα μηχανισμό τιμολόγησης για την κάλυψη της διακοπής της παραγωγής στο πλαίσιο της πανδημίας.

«Είχα ενημερωθεί το 2020 ότι ένα τέτοιου είδους πακέτο ασφάλισης θα ήταν αδύνατο να στηριχθεί από τις ασφαλιστικές εταιρίες, παρόλα αυτά βρήκαμε έναν τρόπο (για την υλοποίησή του).» δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpottedRisk, Janet Comenos δήλωσε στο Reuters. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η πολιτική που έχει οριστεί επιτρέπει σε 19 ανεξάρτητες ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές με προϋπολογισμούς μεταξύ 1 και 85 εκατομμυρίων δολαρίων να κινηματογραφούν σε τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση σημείωσε, ωστόσο, ότι ενώ οι κίνδυνοι ενός κινηματογραφικού έργου περιορίζονται σε ένα πεπερασμένο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι κλάδοι όπως οι αεροπορικές εταιρείες έχουν πολύ υψηλότερες πιθανές απώλειες γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την ασφάλισή τους. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς ασφαλιστές στο συμπέρασμα ότι η εκτεταμένη κάλυψη θα είναι δυνατή μόνο εάν οι κυβερνήσεις παρέχουν backstops.

Ακόμη, η έκθεση υποστηρίζει ότι οι ασφαλιστές δεν κατάφεραν να προβλέψουν το βαθμό στον οποίο οι παγκόσμιες οικονομίες θα πληγούν και θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους εξαιτίας της εξάπλωση του ιού.

«Η μοντελοποίηση μας περιλαμβάνει μολύνσεις και θνησιμότητα», δήλωσε στο Reuters ο Robert Muir-Wood, επικεφαλής ερευνητής της εταιρείας μοντελοποίησης κινδύνου RMS . «Δεν καταγράφηκε όλη η λεπτότητα του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνονται οι κυβερνήσεις, λόγω του περιορισμένου αριθμού των κενών κλινών ICU.» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το RMS έχει συμπεριλαμβάνει πλέον και αυτούς τους παράγοντες.

Την ανάγκη για την ασφάλιση κινδύνων από ένα ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας ή μία νέα κρίση προσυπογράφουν και οι τελευταίες έρευνες αγοράς, επισημαίνοντας ότι οι αξιώσεις για την εμπορική πίστωση, την ακύρωση συμβάντων και την ασφάλιση διακοπής της επιχείρησης ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις αποζημιώσεις για ασφάλιση ζωής, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς που πέθαναν από τον ιό δεν είχαν ασφάλιση ζωής λόγω της νεαρής ηλικίας τους.

Λίγοι είναι ασφαλιστές που επενδύουν στην προσφορά πανδημικής κάλυψης για συμβόλαια πέραν της ασφάλισης ζωής, εκτός από τις περιπτώσεις όπου οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί πολύ νωρίτερα και η ασφάλιση αγοράστηκε πριν από χρόνια, όπως το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα είχε ως αποτέλεσμα απώλεια 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι ασφαλιστικές πηγές.

Αντ ‘αυτού, οι ασφαλιστές ζητούν βοήθεια από τις κυβερνήσεις. Η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εξετάζουν όλα τα σχέδια στα οποία οι εμπορικοί ασφαλιστές θα υποστηρίζονται από κυβερνητικά προγράμματα αντασφάλισης. Η έκθεση σημείωσε ότι τέτοια προγράμματα θα ήταν λιγότερο δαπανηρά από τις επιχειρήσεις διάσωσης, ωστόσο η διαδικασία ανάπτυξής τους κινείται αργά. Από την άλλη, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι εμπορικοί ασφαλιστές μπορούν να κάνουν περισσότερα από μόνοι τους για να παρέχουν κάλυψη πανδημίας.

«Η ιδιωτική αγορά έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί λύσεις», ο Rod Fox, Διευθύνων Σύμβουλος του μεσίτη TigerRisk Partners.

Μια πιθανή στρατηγική θα ήταν ο επαναπροσδιορισμός του πανδημικού κινδύνου ως χρέος μέσω τίτλων που συνδέονται με την ασφάλιση (ILS), μοιράζοντας έτσι τον κίνδυνο με επενδυτές.

«Γινόταν ξεκάθαρο σε μας για την πανδημία ότι τα μοντέλα που κυριαρχούσαν πριν από το COVID δεν ήταν πλέον κατάλληλα», δήλωσε ο Scott Mitchell, διαχειριστής χαρτοφυλακίου Ζωής του ILS στη διαχείριση κεφαλαίων Schroders. «Οι πτυχές που σχετίζονται με το COVID απλά δεν καταγράφηκαν. (…) Τα χαρακτηριστικά της νόσου και η ανταπόκριση των κυβερνήσεων και οι πολιτικοί παράγοντες που συμμετείχαν σε αυτό.»

Η έκθεση υπογράμμισε ότι ο Schroders έχει αναπτύξει νέους τύπους ILS ζωής που λαμβάνουν υπόψη παράγοντες πέρα ​​από τα ποσοστά θνησιμότητας. Σημείωσε επίσης ότι οι ασφαλιστές εργάζονται επίσης σε παραμετρικές πολιτικές, οι οποίες καταβάλλουν αυτόματα ένα καθορισμένο ποσό όταν προκύπτει σε ένα καθορισμένο πλαίσιο, όπως ένα lockdown.

«Εάν μπορείτε να βάλετε ένα όριο γύρω από αυτό, μπορείτε να εκτιμήσετε τον κίνδυνο», δήλωσε στο Reuters ο Greg Medcraft του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. «Για εκδηλώσεις χαμηλής πιθανότητας, υψηλού αντίκτυπου, όπως κλιματική αλλαγή, κυβερνοχώρος, πανδημίες – πρέπει να έχετε έναν νέο τρόπο σκέψης.»

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»