Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017,

Πόσο ακριβαίνει η εξαγορά πλασματικών ετών – Τι προβλέπει η εγκύκλιος;

Το κόστος σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι πενταπλάσιο και θα δυσχεράνει σημαντικά την προσπάθειά του ασφαλισμένου να διαφύγει με ευνοϊκότερα όρια ηλικίας
Ακριβότερα θα αναγκαστούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι για να εξαγοράσουν πλασματικά έτη οι ασφαλισμένοι που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από 13/5/2016 και μετά, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.
Το κόστος σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι πενταπλάσιο και θα δυσχεράνει σημαντικά την προσπάθειά του ασφαλισμένου να διαφύγει με ευνοϊκότερα όρια ηλικίας, προτού καταλήξει στο 67ο ηλικιακό έτος.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες το κόστος αναγνώρισης ανεβαίνει ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα.
Καταργείται η ειδική έκπτωση 50% για την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται αντίστοιχα το σχετικό κόστος για τους υψηλόμισθους.
Περισσότερο θα επιβαρυνθούν οι μισθωτοί με τελευταίο μικτό μισθό πάνω από 840 ευρώ το μήνα.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα πάνω από 840 ευρώ, το προηγούμενο της αίτησης έτος.
Οι ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες και άλλες ειδικές κατηγορίες (π.χ. προσωπικό εδάφους αεροπορικών επιχειρήσεων, ιπτάμενο προσωπικό, ηθοποιοί, τεχνικοί θεάτρου, μουσικοί κ.α.) που θα καταθέσουν αίτηση μέχρι και το 2019 καθώς θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από το 20% του τελευταίου μισθού τους για κάθε μήνα εξαγοράς.
Επίσης διπλά θα επιβαρυνθούν οι απασχολούμενοι σε δυο δουλειές.
Σε καλύτερη μοίρα θα βρεθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που υποβάλλουν φέτος αίτηση συνταξιοδότησης καθώς θα πληρώσουν 10% του τρέχοντος μισθού τους, αντί 6,67% του μισθού του Οκτωβρίου του 2011.
Από του χρόνου το κόστος αυξάνεται σταδιακά μέχρι να φτάσει στο 20% του τρέχοντα μισθού το 2020.
Την επιβάρυνση γλιτώνουν οι μισθωτοί με τελευταίο μικτό μισθό έως 850 € και για ελευθέρους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα.
Στο Δημόσιο, προβλέπεται η δυνατότητα αναγνώρισης έως και δώδεκα πλασματικών ετών, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι επτά χρόνια.
Παραδείγματα αυξήσεων κόστους εξαγοράς• Δημόσιος υπάλληλος, κατηγορίας ΠΕ, είναι τρίτεκνος.
Έχει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί άμεσα, με εξαγορά 5 πλασματικών ετών από τα τέκνα.
Οι σημερινές του αποδοχές είναι 1.400,00 ευρώ.
Ο εν λόγω ασφαλισμένος με το προηγούμενο καθεστώς, θα πλήρωνε 94,00 ευρώ μηνιαίως.
Με το νέο σύστημα, θα χρειαστεί να πληρώσει 280,00 ευρώ για κάθε μήνα.
Δηλαδή το κόστος σχεδόν τριπλασιάστηκε.

• Μητέρα, ασφαλισμένη στον ιδιωτικό τομέα, έχει συμπληρώσει 5.300 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ μέχρι 31/12/2012.
Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη θα πρέπει να εξαγοράσει 200 ημέρες σπουδών, προκειμένου να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Οι αποδοχές της σήμερα είναι 1.200 ευρώ.
Με το προηγούμενο καθεστώς θα χρειαζόταν να καταβάλλει 168,00 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης.
Με τη νέα ρύθμιση, θα χρειαστεί να πληρώσει 240,00 ευρώ τον μήνα.
Το κόστος εξαγοράς αυξήθηκε σημαντικά.

Όπως επισημαίνει η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει οι ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993 μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στους πλασματικούς χρόνους του νόμου 3996 του 2011 – χρόνοι παιδιών, γονικής άδειας, επιδότησης λόγω ασθενείας ή ανεργίας, εκπαιδευτικής άδειας, σπουδών, κύηση ή λοχεία, μαθητείας κ.α.
Κατά τα λοιπά οι αναγνωριζόμενοι πλασματικοί χρόνοι μένουν ως έχουν και αιτήσεις αναγνώρισης που έχουν υποβληθεί μέχρι 12/5/2016 αντιμετωπίζονται με το παλιό καθεστώς.
Αν πληρωθεί όλο το ποσό της εξαγοράς εφάπαξ υπάρχει έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Προσοχή, η έκπτωση ισχύει για κάθε πλήρες έτος.
Δηλαδή για εξαγορά 3 ετών και 11 μηνών η έκπτωση είναι 6%.
Το κόστος εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας έως και διπλασιάζεται καθώς καταργείται η ειδική έκπτωση 50% που ίσχυε μέχρι 12/5/2016 για όσους θεμελίωναν από 1/1/2015 και μετά.
Ποια πλασματικά χρόνια αναγνωρίζονται
Βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση του πλασματικού αυτού χρόνου είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν συμπληρώσει 3.600 ημέρες ασφάλισης (12 έτη). 
Οι χρόνοι που μπορούν να προσμετρηθούν ή να αναγνωρισθούν, είναι:

– Επιδότηση λόγω ασθένειας (300 μέρες).
-Επιδότηση ανεργίας (300 μέρες).

– Χρόνος σπουδών (ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά το χρόνο της αποφοίτησης).

– Χρόνος ανεργίας.

– Χρόνος απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους, λόγω κύησης και λοχείας.

– Χρόνος απεργίας.

– Πλασματικός χρόνος για κάθε παιδί (1 έτος για το πρώτο παιδί, 2 για το δεύτερο και συνολικά 3 έτη, και 5 συνολικά έτη για τρίτεκνη μητέρα).

– Χρόνος μαθητείας, έως ένα έτος.

Πηγή: bankingnews.gr
Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα