Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πως ασφαλίστηκαν τα μέλη του πληρώματος του Apollo 17;

Δημοσίευση: 05/04/2023

Το διαστημόπλοιο «Apollo 17» εκτοξεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1972 με αποστολή να μελετήσει τη σεληνιακή κοιλάδα Taurus-Littrow, στο νοτιοανατολικό άκρο της Θάλασσας της Γαλήνης και ήταν η τελευταία επανδρωμένη διαστημική αποστολή των Αμερικανών στη Σελήνη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόλλων» της NASA.

Το διαστημόπλοιο «Απόλλων 17» εκτοξεύτηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1972 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και μετά από παραμονή στο διάστημα, που διάρκεσε 12 ημέρες, 13 ώρες, 51 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα, προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 19 Δεκεμβρίου του 1972.

Σε μία έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με στοιχεία αναφορικά με την ασφάλιση του «Apollo 17» βρήκαμε σε διάφορες ιστοσελίδες την «επίσημη ασφαλιστική κάλυψη» να πωλείται έναντι μερικών χιλιάδων δολαρίων και να περιγράφει τον ιδιαίτερο τρόπο που τότε η NASA εξασφάλιζε τους αστροναύτες σε περίπτωση που δεν θα τα κατάφερναν να επιστρέψουν στη γη.

Πως ασφαλίστηκαν τα μέλη του πληρώματος του Apollo 17;

Η επίσημη αυτή ασφαλιστική κάλυψη, όπως αναφέρεται, είναι από την προσωπική συλλογή του αστροναύτη και διοικητή της αποστολής Gene Cernan ενώ υπογράφεται και από τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος Harrison Schmitt and Ron Evans. Τα πιστοποιητικά ασφάλισης του «Apollo 17» είναι πιθανών τα πιο σπάνια από όλες τις αποστολές «Apollo» αφού δεν είχαν δημοσιοποιηθεί από τα μέλη του πληρώματος μετά την επιστροφή της αποστολής αλλά είχαν κρατηθεί από τον ίδιο τον διοικητή.

Η ασφαλιστική κάλυψη του «Apollo 17» δεν παραχωρήθηκε από κάποια ασφαλιστική εταιρεία αλλά έγινε με ένα διαφορετικό τρόπο. Όπως αναφέρει ο Gene Cernan στο σημείωμα του, πριν την εκτόξευση του «Apollo 17» το πλήρωμα του έλαβε από τη NASA μερικά πιστοποιητικά με τον τίτλο «Apollo 17 Mission Emblem Postal Covers».  Tα συγκεκριμένα πιστοποιητικά που διατέθηκαν στους αστροναύτες από το «NASA Manned Spacecraft Center Stamp Club» είχαν σκοπό να υπογραφούν από τα μέλη του πληρώματος πριν την εκτόξευση του διαστημοπλοίου και να μείνουν στη γη έτσι ώστε να μπορούν να πωληθούν με σκοπό να συγκεντρωθούν λεφτά για τις οικογένειες του πληρώματος, στην περίπτωση που δεν θα κατάφερναν να επιστρέψουν στη γη! Σήμερα αυτά τα καλυπτικά σημειώματα αποτελούν την ασφάλιση που είχε το πλήρωμα του «Apollo 17».

Μετά το τέλος της αποστολής, ο Gene Cernan επέλεξε να μην τα διαθέσει για τους συλλέκτες όπως έγινε σε προηγούμενες αποστολές αλλά τα κράτησε έτσι ώστε να τα ταχυδρομεί σε σημαντικές επετείους του «Apollo 17» τις επόμενες δεκαετίες. Τελικά διέθεσε τα πιστοποιητικά αυτά το 2009.

Πηγή: cyprusinsurancenews.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»