Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ενδιαφέρει την ασφαλιστική μου εταιρεία αν καπνίζω; | Πως θα επηρεάσει το κόστος της ασφάλειας υγείας;

Δημοσίευση: 21/04/2023
ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας, κάπνισμα, κόστος

Στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, είναι σημαντικό να καταγραφθεί το ιστορικό υγείας του υποψήφιου ασφαλιζόμενου καθώς και η τρέχουσα φυσική του κατάσταση. Προκειμένου να προσδιοριστεί ο βαθμός κινδύνου που καλείται να αναλάβει η ασφαλιστική εταιρεία, ο υποψήφιος θα πρέπει να προετοιμαστεί για ερωτήσεις όπως το αν καπνίζει, εάν γυμνάζεται, εάν ακολουθεί υγιεινή δίαιτα κ.α., πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν το κόστος του ασφαλιστήριου συμβολαίου.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι πολλά από τα χημικά που αναπνέουμε όταν καπνίζουμε προκαλούν σειρά προβλημάτων υγείας που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή μας. Μερικές από τις συνέπειες του καπνίσματος μπορεί να είναι οι εξής:

  1. Προκαλεί 15 διαφορετικούς τύπους καρκίνου όπως του πνεύμονα, του στόματος και λαιμού ενώ όσο μεγαλύτερη ποσότητα τσιγάρων καπνίζουμε καθημερινά οι πιθανότητες αυξάνονται.
  2. Προκαλεί ζημιά στην καρδιά και το αίμα ανεβάζοντας τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβων στο αίμα ή εμφράγματος ενώ προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση.
  3. Διπλασιάζει τις πιθανότητες να πάθουμε κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο αφού το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και αυξάνει την πίεση στο αίμα.
  4. Μπορεί να προκαλέσει διαβήτη από τη ζημιά που προκαλεί στα κύτταρα μας κάνοντας μας  ανθεκτικούς στην ινσουλίνη.
  5. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει χρόνιες πνευμονολογικές παθήσεις και να κάνει ζημιά στους πνεύμονες μας

Πως όμως επηρεάζει το ασφαλιστήριο μας συμβόλαιο και γιατί ενδιαφέρει την ασφαλιστική μας εταιρεία; Η απάντηση είναι απλή.

Αφού το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες για μία σειρά από παθήσεις είναι λογικό ότι αυξάνει το ρίσκο και για την ασφαλιστική μας εταιρεία κατατάσσοντας μας σε μία πιο υψηλού κινδύνου κατηγορία.

Η ασφαλιστική εταιρεία, ενδιαφέρετε για το ιατρικό μας ιστορικό αφού αυτό επηρεάζει το ρίσκο που αναλαμβάνει με την ασφάλιση μας. Το ίδιο συμβαίνει και με το κάπνισμα αφού ένας καπνιστής είναι πιο ευάλωτος σε μία σειρά από ασθένειες.

Πως επηρεάζει το συμβόλαιο μου το γεγονός ότι καπνίζω;

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν επιπτώσεις εάν καπνίζετε. Ανάλογα όμως με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε καθημερινά αλλά και σε συνάρτηση με πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να έχετε ήδη μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερο κόστος για την ασφάλιση υγείας σας ή και να αναγκάσει την ασφαλιστική σας εταιρεία να σας απορρίψει.

Εάν κάπνιζα και το έχω διακόψει πρέπει να το δηλώσω;

Σε κάθε περίπτωση εσείς πρέπει να δώσετε όλες τις πληροφορίες στον ασφαλιστικό σας σύμβουλο και αυτός ανάλογα με το διάστημα που έχει περάσει από όταν έχετε διακόψει το κάπνισμα, θα σας συμβουλεύσει εάν αυτό θα πρέπει να δηλωθεί στην πρόταση προς ασφάλιση ή όχι.

Όπως πάντα είναι σημαντικό να μην αποκρύψουμε οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά την υγεία μας αφού σε τέτοια περίπτωση μπορεί το συμβόλαιο μας να καταστεί άκυρο εξ υπαρχής.

Πηγή: cyprusinsurancenews.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»